Krem czekoladowy na śniadanie? To zły pomysł

zobacz zdjęcia » Najlepszy krem czekoladowy to ten, własnej roboty
 źródło: Thinkstock
05-01-2018 | 13:04

Autor: Natalia Pacholczyk

Podobno to składnik zdrowego i pełnowartościowego śniadania. Kremy czekoladowe i masła orzechowe nie są jednak tak dobre jak nam się wydaje – przynajmniej te, których nie robimy sami.

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby od czasu do czasu zjeść kanapki lub naleśnika z kremem o smaku czekoladowym czy orzechowym. Zwłaszcza, że według informacji producenta nie jest to zło w czystej postaci – zawiera w końcu mleko, kakao, orzechy, a czekolada też nie jest taka zła, bo w końcu ma magnez. Dodatkowo ma dodawać energii na cały dzień. I może faktycznie by tak było, jednak po przeczytaniu składu takiego produktu powinniśmy się zastanowić czy faktycznie jemy coś wartościowego.
Robiąc krem czekoladowy albo orzechowy sami w domu mamy pewność, że dodawane mleko, orzechy, czekolada, śmietana czy inne składniki, są dobre dla naszego zdrowia. Tymczasem w tak chętnie jadanych słodkich kremach zwykle nie znajdują się te produkty, a ich przetworzone wersje. Są tam więc nie orzechy, tylko orzechy w proszku i nie mleko, tylko sproszkowane i odtłuszczone mleko. Proszek w końcu łatwiej znosi proces produkcji, ale aby go wytworzyć producenci pozbywają się ich pierwotnych właściwości odżywczych.

Nadmiar cukru i tłuszczu

W zamian dostajemy cukier prosty i to w dużych ilościach – dla przykładu w 350 gramowym słoiczku znajdziemy aż 40 łyżeczek cukru! Niestety kremy te zawierają w sobie przede wszystkim cukier i tłuszcz (to są też dwie pierwsze pozycje w składzie produktu), a dopiero potem orzechy i kakao.
Takich ilości cukru nie powinniśmy dostarczać do naszego organizmu regularnie. Bezpieczną dawką takiego kremu czekoladowego lub orzechowego byłoby jedzenie go tylko raz w tygodniu – i to nie w ilości całego słoika na raz. Co się dzieje w naszym organizmie jeśli zapomnimy się i przeholujemy z takimi słodkimi kanapkami?

 

 W kremie orzechowym jest najwyżej 13 procent orzechów laskowych

 

Cukier, w produktach tak przetworzonych jak te kremy, przyspiesza w procesach trawienia pozbywanie się witamin (głównie witaminy B) i mikroelementów (przede wszystkim wapnia) z organizmu. Duże dawki cukru ponadto osłabiają odporność, powodują próchnicę, uzależniają, dostarczają dużych ilości pustych kalorii, mogą podwyższać poziom cholesterolu, zakwaszają organizm (zwiększona podatność na bakterie i grzyby), powodują nadwagę i otyłość oraz wzmagają stany zapalne organizmu. Jedna kromka chleba z kremem czekoladowym równa się zjedzeniu aż 2–3 łyżek cukru!

Szukaj kakao i orzechów laskowych

Oleje roślinne dodawane do tych produktów to źródło kwasów Omega–6. Znajdziemy tam mieszkankę głównie oleju palmowego i słonecznikowego. Przetworzone w procesie produkcji tracą swoje wartości odżywcze, ale nie zmieniają wartości kalorycznej, która wciąż jest bardzo wysoka. Ponadto kwas Omega–6 sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz jest niewskazany dla osób zmagających się z chorobami o podłożu zapalnym.
Mleko czy serwatka w proszku znów tracą część ze swoich właściwości ponieważ w celu wyprodukowania formy sypkiej, mleko musi być podgrzane do temperatury aż 200 stopni Celsjusza. Poza tym, że mleko w tej postaci jest silnym alergenem, to ponadto cholesterol zmienia się w oksycholesterol, który jest odpowiedzialny za zachorowania na miażdżycę. Dodatkowo do takich kremów dodaje się laktozę, czyli cukier mleczny, który jest przez 50 procent ludzi nietrawiony. Jeśli należymy do tej połowy to prawdopodobnie pojawi się u nas nietolerancja pokarmowa lub alergia na tego typu produkty.
Dobrymi składnikami kremów czekoladowo-orzechowych jest kakao i orzechy laskowe. Zwykle stanowią one jednak tylko kolejno 8 i 13 procent składu takich kremów. Trudno więc mówić, by była to ilość mogąca nas przekonać, że takie jedzenie będzie dla nas zdrowe. Oczywiście domowy krem orzechowy będzie wartościowym pokarmem, jednak o tych produkcji masowej powinniśmy zapomnieć.

 

 

Komentarze

Napisz komentarz
No photo
No photo~Mama Dobra RadaUżytkownik anonimowy
~Mama Dobra Rada :
No photo~Mama Dobra RadaUżytkownik anonimowy
Rady jak dobrze skomponować składniki śniadania, aby na długo dostarczyć organizmowi energii i uniknąć problemów z układem trawiennym na http://mama-dobra-rada.pl
12 sty 16 22:13
Liczba głosów:0
0%
0%
Link do tego komentarza: