Wigilijne przepisy w wersji fit!

zobacz zdjęcia » Wigilijna kolacja nie musi być bardzo kaloryczna
 źródło: Thinkstock
21-12-2016 | 17:06

Autor: Lionfitness.pl

Zespół dietetyków Lionfitness.pl przygotował przepisy na wigilijne potrawy w wersji mniej kalorycznej i zdrowszej. Znajdziecie tu oryginalne pomysły na świątecznego karpia, rybę po grecku i śledzia, sałatkę warzywną, sos a’la majonezowy oraz na niskokaloryczny biszkopt makowy.

Pulpeciki z karpia
Rewelacyjna alternatywa dla smażonego karpia jest karp w folii który przygotujesz bez trudu. Wystarczy, że zawiniesz w folię aluminiową skropione oliwą i doprawione filety z karpia i będziesz je piec przez ok. 45 minut. Można też usmażyć karpia, ale na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Smak ryby wzbogacą zioła: kolendra, imbir oraz czosnek. My jednak zachęcamy do nowatorskiej formy podania karpia w postaci pulpecików które zasmakują każdemu.

 

 

Składniki:

– 500 g filetów karpia
– czerstwa kajzerka
– cebula
– ząbek czosnku
– płaska łyżeczka skórki z cytryny
– 1 jajo
– łyżka kaszy manny
– tymianek, sól, pieprz
– 15 g żelatyny (5 łyżeczek)
– 2,5 l wywaru z włoszczyzny.
Sposób przygotowania:
Zmiel rybę wraz z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajo, kaszę mannę, sól, pieprz i zioła. Dobrze wymieszaj. Uformuj kuleczki i gotuj w wywarze 1,5 l. Wyłóż na półmisek, ozdób kuleczki marchewką, pietruszką, natką pietruszki. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody, namocz, później 3 szklanki wywaru wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, ogrzej do całkowitego rozpuszczenia, ostudź i zalej przygotowane pulpeciki.

 

Lekka ryba po grecku
Nie każda ryba sprzyja diecie. Musisz ją dobrze wybrać. Na przykład karp jest tłusty, ale odpowiednio przygotowany, może być w niewielkich ilościach włączony do świątecznych niskokalorycznych dań. Chude ryby to: mintaj, morszczuk, sola. Wiele zależy od sposobu przyrządzenia. Rybę po grecku warto doprawić i potem upiec w piekarniku, ugotować na parze czy zgrillować na patelni bez tłuszczu.

 

 

Składniki:

– cebula

– marchew

– filety chudej ryby

– liść laurowy

– ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Filety z chudej ryby ugotuj na parze, upiecz lub ugrilluj. Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a marchew zetrzyj na tarce i podsmaż wraz z liściem laurowym i zielem angielskim na rafinowanym oleju rzepakowym lub oliwie. Użyj około łyżeczki oliwy z oliwek. Farsz wyłóż na rybie i przyozdób natką pietruszki.

 

Roladki śledziowe
Zwykle podaje się je w oleju lub ciężkim sosie śmietanowym. Świetne roladki śledziowe można przygotować jednak w aromatycznej zalewie octowej, dzięki czemu będą znacznie mniej kaloryczne.

 

 

Składniki:
– 1 kg płatów śledziowych
– 5 cebul

Zalewa:
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka octu 10-procentowego
– 1/4 szklanki cukru
– 5 ziaren kolendry
– 5 ziaren pieprzu
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– szczypta cynamonu, papryki ostrej i imbiru
– 4-5 goździków
– pół szklanki oleju
Sposób przygotowania:

Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj. Pozostaw do wystygnięcia. Cebulę pokrój w plastry. Układaj śledzie w słoju warstwami z cebulą. Zalej olejem i zalewą. Odstaw przynajmniej na dobę. Układaj na talerzu tworząc apetyczne roladki. Przyozdób koperkiem.

 

Odchudzona sałatka warzywna
Ma być zdrowa, a jednak za sprawą ciężkich majonezowych sosów staje się bardzo kaloryczna. Sałatka jarzynowa, czy też ziemniaczana, powinna królować na świątecznych stołach, ale w lżejszej wersji. Majonez zastąp chudym jogurtem lub sosem a’la majonezowym (przepis poniżej).

 

 

Sos a’la majonezowy

Składniki:

– 2 łyżeczki musztardy

– 2 łyżki octu jabłkowego

– 1 mały kubek (200 g) jogurtu naturalnego

– 1 łyżeczka cukru

– 1 łyżeczka soli sodowo-potasowej

– 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

– 2 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj na jednolity sos, a następnie połącz z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę warzywami. Pamiętaj, aby kostka warzywna była idealnie równa i bardzo drobna, inaczej sałatka traci swój cały urok.

 

Biszkopt makowy z galaretką
Świąteczne ciasta to prawdziwe rarytasy, są niestety bardzo kaloryczne z uwagi na masło i cukier. My proponujemy świetny zamiennik dla tradycyjnego makowca w postaci lekkiego biszkoptu z galaretką.

 

 

Składniki:
– 4 jajka
– 60 g ksylitolu
– 80 g maku
– 50 g mąki pełnoziarnistej
– 40 g skórki pomarańczowej
– 40 g orzechów włoskich
– olej rzepakowy do wysmarowania formy
– 500 g owoców z kompotu, gruszki, ananas lub mrożone truskawki
– galaretka owocowa
Sposób przygotowania:

Mak zalej wrzątkiem, poczekaj aż zmięknie. Przecedź i odsącz z wody. Zmiel w maszynce. Orzechy posiekaj, skórkę pomarańczową pokrój. Białka odcedź od żółtek, ubij piankę, dodaj ksylitol. Do piany dodaj żółtka, mąkę, mak, orzechy i skórkę. Wymieszaj delikatnie i wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ostudzone ciasto nasącz syropem owocowym (lub innym), ułóż owoce, zalej tężejącą galaretką.

Życzymy Wam smacznych Świąt!!!

Przepisy przygotowali dietetycy Lionfitness.pl