W święta tyjemy nawet 4 kg. Jak to obejść?

zobacz zdjęcia » jogging
 źródło: Thinkstock
20-12-2016 | 15:29

Autor: IP

Świąteczne szaleństwo rozpoczęło się już na dobre. Polska rodzina wyda na święta 1 121 zł, o 5 procent więcej niż w 2015 roku (1). Aż 46 procent tej kwoty rozdysponujemy na jedzenie. Jak smacznie spędzić święta w wersji fit? Podpowiada Konrad Gaca, specjalista żywieniowy, ekspert ds. leczenia otyłości.

Święta są czasem rodzinnym, który wielu Polakom kojarzy się z długim biesiadowaniem w gronie najbliższych. Wtedy nie zwracamy uwagi na to, kiedy i co jemy. Postanowienia dotyczące zdrowego i regularnego odżywiania odchodzą w kąt. Warto jednak zastanowić się, czy nasze dotychczasowe starania i osiągnięte wyniki warte są zaprzepaszczenia? Okazuje się bowiem, że podczas świąt Bożego Narodzenia możemy przytyć aż 4 kg!

W zgodzie ze sobą

Co zrobić, aby święta były dla nas czasem zdrowej przyjemności? Najważniejsze – nie róbmy nic wbrew swoim przekonaniom. – Jeśli jesteśmy w trakcie odchudzania, a zaplanujemy sobie na święta przerwę w tym procesie, jest to nasza decyzja i nie powinniśmy mieć z tego powodu wyrzutów sumienia – mówi Konrad Gaca.

Jednocześnie nie możemy jednak oczekiwać, że organizm będzie wtedy redukował kilogramy. Jak zapobiec dodatkowym kilogramom? W Wigilię bardzo często pościmy, żeby wieczorem wręcz „rzucić” się na przygotowane smakołyki. Jeśli jednak mamy zaplanowane 4 posiłki, warto spożyć je o stałych porach. Dzięki temu nasz metabolizm nie zwolni i wigilijna kolacja nie przytłoczy układu trawienia.

Warto również pamiętać, że 4 kawałek ciasta czy 3 dokładka barszczu z uszkami będą smakować tak samo jak pierwsze porcje. Umiar powinien być naszym sprzymierzeńcem przy świętowaniu.

Jeśli nie bieganie, to przynajmniej spacer

Nie możemy zapominać także o aktywności fizycznej.  – Zamiast obejrzeć film w telewizji, wybierzmy się rodzinnie na spacer. Każda aktywność jest lepsza niż żadna, a rodzinna aktywność, np. wspólne ulepienie bałwana, jeśli aura będzie sprzyjać, wpłynie pozytywnie i na naszą formę, i na rodzinne relacje – mówi Konrad Gaca.

Jeśli zdecydujemy się odejść od diety, warto zastanowić się jednak nad fit odmianami wszystkich świątecznych potraw. Dzięki temu będziemy mogli poczuć magię świątecznych dań, które będą jednak nieco lżejsze i zdrowsze niż ich tradycyjne wersje.

– Barszcz wigilijny, gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami, sernik na zimno – wszystkie te przysmaki możemy spożyć w wersji fit i zapewniam, że są tak samo smaczne jak te z tradycyjnych przepisów – przekonuje Konrad Gaca.

Dla wszystkich, którzy mają ochotę przekonać się do świąt w wersji fit, przepisy zamieszczamy poniżej. Smacznego!


 

Barszcz wigilijny

Składniki:

4 buraki,
2 ząbki czosnku,
2 l wywaru warzywnego,
garść suszonych prawdziwków,
2 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
2 łyżki majeranku,
6 ziaren pieprzu czarnego,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 łyżki soku z cytryny.
Wykonanie:

Grzyby opłukać na sitku, włożyć do rondelka, zalać 2 szklankami zimnej wody i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem liści laurowych i czosnku. Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości przez około 1 godzinę w temp. 190 st. C. Rozwinąć z folii, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru z warzyw dodać majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Dodać starte buraki i zagotować. Gotować na malutkim ogniu przez około 3-4 minuty, zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Wywar warzywny przecedzić i połączyć z wywarem z grzybów.

 

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Składniki:

1 biała kapusta,
100 g suszonych grzybów,
1 cebula,
2 szklanki prażonej kaszy gryczanej
3 szklanki wody,
30 g masła,
pieprz czarny.
Wykonanie:

Suszone grzyby płuczemy i moczymy w zimnej wodzie, odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i kroimy w paski. Zachowujemy wywar. Kapustę gotujemy w garnku, nożem oddzielany liście wierzchnie (już sparzone). Cebulę kroimy w plasterki i parujemy do miękkości, szatkujemy. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy masło i gotujemy. Na wrzątek wrzucamy opłukaną i przebraną kaszę. Zmniejszamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy grzyby i cebulę, dokładnie mieszamy. Wstawiamy garnek z kaszą do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Kasze zawijamy w liście sparzonej kapusty i układamy dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wywarem z grzybów i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez godzinę.

 

Sernik na zimno

Składniki:

6 serków naturalnych po 150 g,
pół fiolki zapachu rumowego,
4-6 łyżeczek stewii w proszku
2-3 opakowania żelatyny,
Naturalny sok z jagód, czarnej porzeczki lub malin, kilka łyżeczek,
100 ml mleka,
3/4 szklanki wody,
owoce do dekoracji
Wykonanie:

Serki (trzymane w ciepłym miejscu) wkładamy do miski, dodajemy aromat rumowy i stewię w proszku, wszystko mieszamy. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy żelatynę (2/3 opakowania) rozpuszczoną w mleku. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy i zostawiamy do zastygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy sok, dosładzamy ewentualnie stewią w proszku. Na zastygniętej masie układamy owoce i zalewamy galaretką.  

  Konrad Gaca jest ekspertem ds. leczenia otyłości, specjalistą żywieniowym, twórcą metody Mądrego Odchudzania GACA SYSTEM. Autor bestsellerowych książek „Moje odchudzanie”,  „Kuchnia Fit”, "Kuchnia Fit 2" oraz "Obudź w sobie wojownika. Siła motywacji".

(1) Badanie „Zakupy świąteczne 2016” przeprowadzone przez firmę doradczą Delliotte.

 

 

Komentarze

Napisz komentarz
No photo
No photo~biegaczUżytkownik anonimowy
~biegacz
No photo~biegaczUżytkownik anonimowy
do ~Alek:
No photo~AlekUżytkownik anonimowy
21 gru 16 06:34 użytkownik ~Alek napisał
A po co to obchodzić ? Jak to takie prZyjemne , cały czas coś sobie odmawiam patrzę na etykietę żeby zbyt czego za duŻo nie było . Poza tym to tylko taki trend się zrobił bo kto cały czas tak żyje to nie ma się czego obawiać . Za dużo fachowców się porob
Co roku obiecuję sobie, że w Święta trochę przystopuję przy stole, ale nigdy się to nie udaje. I chyba o to chodzi, bo Święta to nie czas, żeby sobie wszystkiego odmawiać. Najwyżej potem trzeba będzie się przyłożyć i to wszystko spalić.
21 gru 16 09:18
Liczba głosów:0
0%
0%
Link do tego komentarza:
No photo
No photo~AlekUżytkownik anonimowy
~Alek :
No photo~AlekUżytkownik anonimowy
A po co to obchodzić ? Jak to takie prZyjemne , cały czas coś sobie odmawiam patrzę na etykietę żeby zbyt czego za duŻo nie było . Poza tym to tylko taki trend się zrobił bo kto cały czas tak żyje to nie ma się czego obawiać . Za dużo fachowców się porobiło weekendowych i to są tego skutki ,A kto bardziej medialny ten większą.kasę.na tym zabije i ot całą tajemnicą .
21 gru 16 06:34 | ocena:100%
Liczba głosów:1
0%
100%
| odpowiedzi: 1
Link do tego komentarza: