Sałata – mądre wsparcie organizmu biegacza

zobacz zdjęcia » Jogging , bieganie
 źródło: Thinkstock
09-02-2017 | 22:04

Autor: Natalia Pacholczyk

To, że sałata jest niskokaloryczna, to tylko jeden z plusów tego warzywa – właściwie najmniej ważny. Jakie inne cenne właściwości sprawiają, że osoby aktywne fizycznie powinny często po nią sięgać?

Coraz bardziej dostępne są różne rodzaje sałat, które mniej lub bardziej różnią się od siebie smakiem i właściwościami. Mają one jednak pewne cechy, którymi charakteryzuje się każdy z jej rodzajów.

Liście mocno zielone i czerwone mają najwięcej witamin 

Jednym z ważnych powodów jedzenia sałaty są przeciwutleniacze walczące z negatywnymi skutkami przemiany materii. Na dodatek chlorofil, który odpowiada za zieloną barwę liści, ma właściwości bakteriobójcze przez co wspomaga odporność organizmu. Wśród nich znajduje się luteina i zeaksantyna, które są ważnym składnikiem chroniącym nasze oczy. Sałata ma dużo witamin C, B i E oraz minerałów takich jak żelazo, potas, mangan i magnez. Kwasy organiczne, które się w niej znajdują, poprawiają trawienie i odkwaszają nasz organizm. Sałata jest też polecana kobietom w ciąży, ponieważ wśród warzyw ma ona najwięcej kwasu foliowego. Duże ilości błonnika zapobiegają z kolei przyswajaniu przez nasz organizm cukru oraz tłuszczu. Dzięki temu reguluje procesy trawienne i przyspiesza przemianę materii. Najwięcej witamin mają odmiany o mocno zielonych lub czerwonych liściach. Jest też niskokaloryczna – 100 gramów sałaty to tylko 14 kalorii.
Rodzaje sałat
Najbardziej popularna jest sałata masłowa, która zawiera duże dawki żelaza, magnezu, witaminy C i B oraz błonnika. Jest lekko słodka w smaku. W porównaniu do innych rodzajów nie jest zbyt trwała, a niestety więdnąc warzywa tracą swoje składniki odżywcze. Bardziej wytrzymała jest sałata lodowa, która ma jasne i kruche liście. Jasny kolor liści oznacza też mniejszą ilość witamin i minerałów.

 

 W Polsce mamy do wyboru kilka rodzajów różnych sałat

 

Drobne, poszarpane i podłużne listki charakteryzują z kolei rukolę. Ma mocny, lekko ostry i cierpki smak. Wynika to z tego, że zawiera dużo jodu, wapnia i kwasu foliowego. Dodatkowo glukozynolany występujące w rukoli wspierają pozbywanie się toksyn z organizmu. Delikatniejsza jest roszponka, która również cechuje się dużą ilością jodu i kwasu foliowego, a na dodatek zawiera najwięcej wapnia wśród innych rodzajów sałat.
Warto też zwrócić uwagę na cykorię, która ma spore dawki inuliny, pomocnej w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Sałata rzymska, poza lodową, należy do najbardziej trwałych sałat. Już 100 gramów tego warzywa daje nam dawkę witaminy A odpowiednią dla naszego dziennego zapotrzebowania. Znajdujący się w niej chrom zmniejsza też apetyt na słodycze. Sałata radiccio (cykoria sałatowa) cechuje się ciemnoczerwonym zabarwieniem liści. Zbierana jest późną jesienią i najlepsza jest właśnie w zimie. Ma lekko gorzki smak, może pobudzać przez to apetyt, ale wzmacnia też wątrobę.

Folia szkodzi sałacie!

Sałata powinna być średniej wielkości, o świeżych, grubszych liściach – inny stan tego warzywa może wskazywać na stosowanie zbyt dużej ilości nawozów w jej uprawie. Przed zjedzeniem należy dokładnie umyć sałatę pod bieżącą wodą – trzymanie jej długo w wilgoci może powodować wypłukiwanie się substancji odżywczych. Nie można też sałaty przechowywać w folii, w której została kupiona, ponieważ dochodzi wtedy do zamiany azotanów w szkodliwe dla zdrowia azotyny. W interakcje ze składnikami znajdującymi się w sałacie wchodzą też substancje znajdujące się w nożach. Dlatego też sałatę rwie się dłońmi – kroić można tylko sałatę lodową.

 

 

Komentarze

Napisz komentarz
No photo
No photo~Zając PoziomkaUżytkownik anonimowy
~Zając Poziomka :
No photo~Zając PoziomkaUżytkownik anonimowy
Bardzo ciekawe "W interakcje ze składnikami znajdującymi się w sałacie wchodzą też substancje znajdujące się w nożach. Dlatego też sałatę rwie się dłońmi." Czyli wszystko wskazuje na to ze krótkotrwały kontakt noża z sałatą szkodzi, a to że ta sałata nafaszerowana jest ołowiem ze spalin, bo rośnie gdzieś przy drodze tego pod uwagę juz się nie bierze?
19 lut 15:24
Liczba głosów:0
0%
0%
Link do tego komentarza: