Ostrożnie z przetworzoną żywnością!

Warto sprawdzać, bo nie każda przetworzona żywność jest zła
 źródło: Thinkstock
28-09-2017 | 18:22

Autor: PS

Przetworzona żywność nie zawsze musi być niezdrowa, ale wszystko, co zostało poddane „obróbce” zwykle zawiera dodatek soli, cukru lub tłuszczu.

Zaletą gotowania od podstaw w domu jest to, że wiadomo dokładnie, co się dzieje z produktami. Zwykle celem przetwarzania żywności jest chęć przedłużenia jej przydatności do spożycia oraz przyspieszenia procesu przygotowania do konsumpcji. Termin „żywność przetworzona” odnosi się do wszystkiego, co zostało odmienione od jego naturalnego stanu albo ze względów bezpieczeństwa albo wygody. Oznacza to, że dookoła może być więcej przetworzonego jedzenia niż myślisz. Większość żywności zakupionej w sklepie jest w jakiś sposób przerobiona.

Oto przykłady powszechnie przetwarzanej żywności:

– płatki śniadaniowe

– ser

– warzywa konserwowe

– chleb

– pikantne przekąski, takie jak chipsy

– produkty mięsne

– półprodukty, posiłki mikrofalowe lub do zalania gorącą wodą

– napoje, takie jak mleko czy soki

Nie każda przetworzona żywność jest zła

Główne techniki przetwarzania żywności obejmują zamrożenie, sterylizację, pieczenie, suszenie, pasteryzację. Nie każde przetworzone jedzenie jest złe.  Np. mleko musi być pasteryzowane, aby usunąć z niego szkodliwe bakterie. Zamrażanie owoców i warzyw sprawia, że zachowują one większość witamin. Żywność w postaci konserwowej (najlepiej wybierać tą bez dodatku cukru i soli) może oznaczać wygodę przy przechowywaniu oraz mniej odpadów i mniejsze koszty.

Dlaczego niektóre przetworzone produkty spożywcze mogą okazać się niezdrowe? Wysoka zawartość związków chemicznych (stosuje się już ok. 5000) może wywoływać np. alergie lub zwiększać ryzyko nowotworów. Spożywanie dużych ilości przetworzonego mięsa ma wpływ na wzrost prawdopodobieństwa zachorowania na raka jelita grubego oraz chorób serca. Zagrożenie zdecydowanie spada jeśli przetworzona żywność jest częścią zdrowej zbilansowanej diety.

Czytaj etykiety!

Ważne jest, aby pamiętać, że termin "przetworzone" odnosi się do bardzo szerokiej gamy produktów spożywczych, z których wiele może być spożywana jako część zdrowej, zbilansowanej diety. Pomóc może też dokładne czytanie etykiet znajdujących się na produktach. Szczególnie sprawdzanie informacji na temat zawartości tłuszczów nasyconych, sodu, soli i cukru. Tak naprawdę nie liczy się etykieta z przodu produktu, ale to co jest napisane z tyłu, zwykle mniejszymi literami.

Przy ocenie wysokiej lub niskiej zawartości poszczególnych składników można kierować się następującymi wytycznymi:

Tłuszcze ogółem

Wysoka zawartość: ponad 17,5 g tłuszczu na 100 g produktu

Niska zawartość: 3 g tłuszczu na 100 g lub mniej

 

Tłuszcze nasycone

Wysoka: więcej niż 5 g tłuszczów nasyconych na 100 g

Niska: 1,5 g tłuszczów nasyconych na 100 g lub mniej

 

Cukry

Wysoka: ponad 22,5 g cukrów ogółem na 100 g

Niska: 5 g cukrów ogółem lub mniej 100 g

 

Sól

Wysoka: więcej niż 1,5 g soli na 100 g (lub 0,6 g sodu)

Niska: 0,3 g soli na 100 g lub mniej (lub 0,1 g sodu)

Może zdarzyć się, że produkt będzie posiadał kodowanie barwne – mieszankę czerwonego koloru, pomarańczowego i zielonego. Przy zdrowym wyborze powinno być jak najwięcej zieleni i bursztynu, a mniej czerwieni.

 

Komentarze

Napisz komentarz
No photo
No photo~Wszędzie jest chemia Użytkownik anonimowy
~Wszędzie jest chemia :
No photo~Wszędzie jest chemia Użytkownik anonimowy
Wszędzie jest chemia
29 wrz 05:42 | ocena:100%
Liczba głosów:2
100%
0%
Link do tego komentarza: