Nie można łączyć pomidora z białym serem? To mit!

zobacz zdjęcia » Niektóre produkty rzeczywiście nie powinny być ze sobą łączone
 źródło: Thinkstock
10-07-2017 | 19:49

Autor: Urszula Somow

To prawda, że łączenie podczas posiłków niektórych produktów spożywczych może przynieść nam więcej szkody niż pożytku, ale nie tym razem. Teoria nie potwierdza się w praktyce.

Teoria szkodliwości łączenia pomidora z produktami nabiałowymi opiera się na założeniu, że zawarte w pomidorze kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, kumarynowy, jabłkowy) łączą się z wapniem obecnym w mleku i jego przetworach, a następnie „wytrącają“ się w obrębie stawów, co prowadzić ma do bolesności, sztywności, stanów zapalnych i zmian degeneracyjnych. Czy faktycznie takie połączenie może nam zaszkodzić?

Zrezygnować ze wszystkiego?

O ile prawdą jest, że kwasy organiczne łączą się z wapniem, brak jest dowodów naukowych oraz danych epidemiologicznych, potwierdzających szkodliwość spożywania kombinacji produktów będących ich źródłem w diecie. W populacjach często spożywających tego typu połączenia (np. sałatka caprese – Włochy) nie stwierdzono zwiększonej podatności na choroby degeneracyjne stawów. Dodatkowo, kwasy organiczne występują nie tylko w pomidorze, więc zgodnie z powyższą teorią z jadłospisu należałoby wykluczyć wszystkie potrawy łączące ich źródło (m.in. w zasadzie wszystkie owoce, w tym również suszone, niektóre warzywa, w tym burak, rabarbar) z produkatmi zawierającymi wapń (wszystkie produkty mleczne, nasiona i orzechy, jarmuż, brokuły, migdały, otręby, produkty pełnoziarniste). Sałatka z buraka z fetą, owocowa z płatkami migdałowymi lub mleczny koktajl z owocami byłyby zatem tak samo szkodliwym połączeniem. Ponadto, wiele produktów naturalnie zawiera zarówno kwasy organiczne, jak i wapń, co automatycznie powodowałoby zalecenie ich eliminacji z diety (np. suszone owoce, szczególnie figi).

 

 

Warto zwrócić uwagę również na fakt, że wapń w połączeniu z kwasem cytrynowym (cytrynian wapnia) jest najczęstszą formą występującą w suplementach tego pierwiastka, ze względu na jego wysoką przyswajalność. Kwas cytyrnowy i cytryniany są związkami naturalnie występującymi w naszym organizmie (m.in. biorą udział w cyklu Krebsa) i uznawane są za bezpieczne dla organizmu. Rzadko stwierdza się nietolerancje na ten składnik i zaburzenia te nie wiążą się z teorią wytrącania kryształków w stawach i łączenia żywieniowych źródeł kwasu z nabiałem.

Faktem jest natomiast, że rośliny z rodziny psiankowatych (do których należą pomidory) zawierają m.in. lektyny, glikoalkaloidy, czy saponiny, które w pewnych przypadkach mogą nasilać procesy zapalne w organizmie, dlatego niekiedy stosuje się zalecenie ich eliminacji z diety osób cierpiących na choroby zapalne stawów. Nie ma to jednak związku z łączeniem tych produktów z produktami bogatymi w wapń, nie należy również ekstrapolować zaleceń dla osób chorych, na populację ludzi zdrowych.

Mleko nie zawsze pomaga

Również nabiał może być produktem dyskusyjnym dla zdrowia kości, szczególnie w kontekście chorób zapalnych, mimo że istnieją badania wskazujące, że spożycie nabiału spowolniało postęp choroby zapalnej stawu kolanowego. Jednocześnie najwięcej przypadków osteoporozy występuje w krajach o najwyższym spożyciu nabiału, a 12-letnie badania z udziałem 78 tys kobiet, prowadzone przez naukowców z Harvardu dowiodły, że kobiety pijące mleko 3 razy dziennie częściej doświadczały złamań kości, niż badane rzadziej pijące mleko.

Podsumowując: nie zalecam unikania łączenia pomidorów z nabiałem ze względu na brak jakichkolwiek dowodów naukowych potwierdzających szkodliwość tego połączenia. Jednocześnie, jak w każdej innej kwestii (nie tylko żywieniowej), zalecam umiar. Zamiast planować swoje jadłospisy unikając łączenia białego sera z pomidorem, postarajmy się raczej o eliminację połączeń dużo bardziej szkodliwych – białego cukru, słabej jakości tłuszczu i soli. Wiecie o których produktach mówię?

Autorka, Urszula Somow, jest dietetykiem sportowym High Level Center  

 

Komentarze

Napisz komentarz
No photo
No photo~GPUżytkownik anonimowy
~GP :
No photo~GPUżytkownik anonimowy
No właśnie że nie mit. Też słyszałem od lekarza że nie ma naukowych dowodów itp, a odwiedziłem go z powodu dokuczliwego bólu stawów w kolanach. Nigdy nie miałem z tym problemu a zaczęło się właśnie tydzień po tym jak przez okres dwóch tygodni zajadałem się kanapkami ze świeżym pomidorem+biały serek (praktycznie codziennie - śniadanie, kolacja). Odwiedziłem w sumie kilku i żaden nie potrafił mi pomóc, żadne tabletki itd. Od razu skojarzyłem to właśnie z tymi produktami oraz z tym że nigdy wcześniej przez dłuższy okres takiego połączenia produktów nie stosowałem. Przeszło po dwóch miesiącach męki, kiedy organizm sam się oczyścił ze szkodliwych substancji powstałych poprzez połączenie pomidora+białego sera. Śmieszne? Zawsze można sprawdzić na sobie samym. Zdrowia życzę i nie piszcie bzdur, skoro nie macie na ten temat wiedzy.
6 wrz 16:41 | ocena:100%
Liczba głosów:2
0%
100%
Link do tego komentarza:
No photo
No photo~MirekUżytkownik anonimowy
~Mirek :
No photo~MirekUżytkownik anonimowy
Nie wiem, czy tu chodziło o szkodliwość tego połączenia. Może raczej o to, że zawarty w białym serze wapń jest "wyłapywany" przez kwasy zawarte w pomidorze i przez to w mniejszym stopniu jest przyswajany. Może jednak czym innym jest przyjmowanie cytrynianu wapnia, a czym innym kwasu cytrynowego i wapnia osobno. Tak jakby porównać spożycie chlorku sodu ze spożyciem zestawu: chlor i sód. To jednak nie to samo.
26 cze 16 12:05 | ocena:67%
Liczba głosów:3
67%
33%
Link do tego komentarza:
No photo
No photo~WojtekUżytkownik anonimowy
~Wojtek :
No photo~WojtekUżytkownik anonimowy
Lubię chleb z masłem i koncentratem pomidorowym jak i chleb z masłem i serem białym. Jadłem to razem przez jakiś czas. Miałem problem z chłodzeniem, pojawiły się kłucia w stawach. Przestałem jeść koncentrat pomidorowy, problemy zniknęły. Po tej przygodzie moje skojarzenie jest że nie łączymy białego sera i pomidorów.
8 lis 16 19:38 | ocena:50%
Liczba głosów:2
50%
50%
Link do tego komentarza:
No photo
No photo~degustatorUżytkownik anonimowy
~degustator :
No photo~degustatorUżytkownik anonimowy
a ja zajadałem się pomidorem z cebulą iśmietaną pychota
7 cze 15:08
Liczba głosów:0
0%
0%
Link do tego komentarza:
No photo
No photo~XxxUżytkownik anonimowy
~Xxx :
No photo~XxxUżytkownik anonimowy
Czy tu chodzi tylko o krowi bialy ser??
30 maja 18:58
Liczba głosów:0
0%
0%
Link do tego komentarza:
No photo
No photo~AmeliaUżytkownik anonimowy
~Amelia
No photo~AmeliaUżytkownik anonimowy
do ~matzek@op.pl:
No photo~matzek@op.plUżytkownik anonimowy
26 sie 16 07:55 użytkownik ~matzek@op.pl napisał
Ja uwielbiam połączenie rosołu z kostką
Czy masz na myśli kostkę WC?.
7 mar 07:57
Liczba głosów:0
0%
0%
Link do tego komentarza:
No photo
No photo~matzek@op.plUżytkownik anonimowy
~matzek@op.pl
No photo~matzek@op.plUżytkownik anonimowy
do ~Andrzej:
No photo~AndrzejUżytkownik anonimowy
29 lis 15 20:43 użytkownik ~Andrzej napisał
Mam nadzieję, że to prawda, bo osobiście bardzo lubię połączenie ketchupu z białym serem
Ja uwielbiam połączenie rosołu z kostką
26 sie 16 07:55 | ocena:100%
Liczba głosów:1
0%
100%
| odpowiedzi: 1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo~AndrzejUżytkownik anonimowy
~Andrzej :
No photo~AndrzejUżytkownik anonimowy
Mam nadzieję, że to prawda, bo osobiście bardzo lubię połączenie ketchupu z białym serem
29 lis 15 20:43 | ocena:75%
Liczba głosów:4
75%
25%
| odpowiedzi: 2
Link do tego komentarza: