Jesteś na diecie? Nie popełniaj tych błędów

Będc na diecie trzeba kontrolować co się je i pije
 źródło: Thinkstock
01-10-2017 | 08:57

Autor: Natalia Pacholczyk

Odchudzanie oznacza często złe nawyki i niedobory żywieniowe, które wiążą się z ograniczeniem ilości jedzenia. Za tym idzie też spadek poziomu białka, witamin i soli mineralnych niezbędnych dla organizmu.

Poza ograniczaniem spożycia kalorii brak błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witamin i soli mineralnych pojawia się także u osób, których dieta bogata jest w produkty dostarczające pustych kalorii (słodycze, ciastka, białe pieczywo). Nie tylko dzieci, chociaż są one w większości, mają tendencję do zajadania głodu słodkimi przekąskami. Cukier dostarcza błyskawicznej, ale krótkotrwałej energii, przez co szybko znów czujemy się głodni. Nie można go jednak całkowicie wyeliminować z diety ponieważ dodawany jest do większości nawet tych zdrowych produktów. Dla naszego organizmu jest on bardzo potrzebnym składnikiem. Cukier, nawet ten prosty, niezbędny jest dla prawidłowej pracy mózgu.

Za mało błonnika, za dużo tłuszczu

W Polsce duży problem stanowi spożycie błonnika, którego według zaleceń WHO przyjmujemy zaledwie 1/3 dawki. Bez błonnika niemożliwe jest prawidłowe trawienie i wchłanianie pokarmu. Błonnik jest też ważny dla osób odchudzających się, ponieważ opóźnia wchłanianie węglowodanów i daje długotrwałe uczucie sytości.

Inaczej jest z kolei z tłuszczem zwierzęcym (masło, śmietana, majonez, tłuste mięsa i wędliny), którego w naszej diecie jest za dużo. Nadmiar mięsa, zwłaszcza popularnej w naszym kraju wieprzowiny, powinien zostać zastąpiony rybami. Te ostatnie powinny znaleźć się na naszym talerzu co najmniej 2-3 razy w tygodniu.

Zgodnie z badaniami WHO z 2013 roku, dzienna porcja konsumpcji soli nie powinna przekraczać 5 gramów. Jednak Polskie Towarzystwo Kardiologiczne dowiodło, że Polacy spożywają jej aż trzykrotnie więcej. Najwięcej sodu znajduje się w wędlinach, serze żółtym, konserwach, mieszankach przypraw i daniach gotowych. Nadmiar soli przyczynia się do występowania chorób sercowo-naczyniowych, kamieni nerkowych czy cukrzycy typu II. Składnik ten można bardzo łatwo zastąpić przyprawami – majerankiem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi.

Złe nawyki żywieniowe

Poza niewłaściwie zbilansowaną dietą największym problemem są złe nawyki żywieniowe. Dla zapracowanych osób bardzo trudne jest przygotowanie 5 posiłków dziennie. Zwykle zamiast tego jedzą śniadanie, obiad i kolację, a w międzyczasie podjadają mniej lub bardziej zdrowe przekąski. Przez nieregularność i długie odstępy między jedzeniem zwiększa się kolejno magazynowanie tkanki tłuszczowej i zmniejsza się przemiana materii. Długie przerwy między posiłkami sprzyjają podjadaniu wysokokalorycznych słodkich lub tłustych dań.

Bardzo powszechnym błędem osób przechodzących na dietę jest ograniczenie ilości spożywanych posiłków do nawet dwóch dziennie. Niestety nasz organizm taką głodówkę traktuje jako sygnał do magazynowania energii, a więc tłuszczu. To błędne koło sprawia, że prawie nic nie jedząc ciągle nie zmniejsza się nasza masa ciała. Regularność pozwala organizmowi na prawidłowe rozporządzanie zasobami energetycznymi. Z tego też powodu przerwa między jednym posiłkiem a kolejnym nie powinna być dłuższa niż 4 godziny.

Innym błędem jest także zbyt późne jedzenie obiadu lub nawet obiadokolacji. Spożycie zbyt obfitego posiłku pod wieczór, kiedy zmniejszana jest aktywność naszego organizmu, powoduje przeciążenie przewodu pokarmowego. Z tego powodu może pojawić się niestrawność oraz problemy z zaśnięciem (organizm potrzebuje uwolnić energię jaką dostał wraz z pożywieniem). Kolację, byle lekkostrawną, najpóźniej można zjeść na 3 godziny przed pójściem spać.

Błędy jakie popełniamy będąc na diecie przyczyniają się do zmniejszenia efektywności naszej pracy. Zmienienie swoich nawyków żywieniowych pozwoli organizmowi lepiej spożytkować energię, a także pozbyć się uczucia głodu, który często towarzyszy źle prowadzonej diecie. Błędy żywieniowe bardzo trudno wyeliminować, a wiąże się to nie tylko z naszymi nawykami, ale i powszechnie znanymi radami dietetycznymi.

 

Komentarze

Napisz komentarz
No photo
No photo~MarcinUżytkownik anonimowy
~Marcin :
No photo~MarcinUżytkownik anonimowy
Przy zbilansowanej diecie warto uzupełniać składniki odżywcze i minerały na każdy dostępny sposób. Wiadomo, że czasem nie mamy czasu przygotować zdrowego posiłku wtedy możemy uzupełnić go stosując Nutramil, który na pewno dostarczy nam wszystkiego co jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
27 sie 15 13:22 | ocena:50%
Liczba głosów:2
50%
50%
Link do tego komentarza:
No photo
No photo~ulaUżytkownik anonimowy
~ula :
No photo~ulaUżytkownik anonimowy
Dla mnie dieta zawsze kojarzyła się z samymi wyrzeczeniami i jedzeniem bez smaku. Nie lubiłam też liczyć kalorii. koleżanka poleciła mi Lightdiet. Ja tam sobie wybieram tylko jaką dietę na ile kalorii chcę i już. Mam czas dla siebie, na ćwiczenia i nie strasuję się liczeniem kalorii każdego posiłku.
6 paź 12:43
Liczba głosów:0
0%
0%
Link do tego komentarza:
No photo
No photo~KajaUżytkownik anonimowy
~Kaja :
No photo~KajaUżytkownik anonimowy
Za dużo tłuszczu i słodyczy - też mnie to męczyło. Jednak teraz zmieniłam nawyki żywieniowe, zamieniłam zwykłą wodę na mineralną, bogatą w magnez i wapń zieloną Piwniczankę, odstawiłam kawę i słodyczę. Zaczęłam regularnie biegać i chodzić na basen. Czuję się o wiele lepiej :)
3 paź 10:50
Liczba głosów:0
0%
0%
Link do tego komentarza:
No photo
No photo~Mama-Dobra-RadaUżytkownik anonimowy
~Mama-Dobra-Rada :
No photo~Mama-Dobra-RadaUżytkownik anonimowy
Chudnij zdrowo! Rady na http://mama-dobra-rada.pl
27 wrz 15 23:20 | ocena:100%
Liczba głosów:1
100%
0%
Link do tego komentarza: