Dieta na upalne lato: lekkie biegowe menu

Więcej na temat:bieganie, menu
zobacz zdjęcia » W upalne dni nasz apetyt spada
 źródło: Thinkstock
28-07-2016 | 09:23

Autor: Ewelina Łukasiak

Podczas upalnych dni szukamy sposobów na ochłodzenie. Słoneczna pogoda jest bardzo przyjemna, ale potrafi być także uciążliwa dla organizmu. Dlatego też dieta powinna być wtedy lekka oraz bogata w minerały i witaminy.

Oto kilka pomysłów jak uzyskać takie kulinarne połączenia.

Płynne orzeźwienie

Oprócz wyboru zbilansowanych posiłków, podstawą jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów – w okresie letnim powinno się ich pić nawet 3 litry dziennie! Nie oznacza to jednak, że musimy ograniczać się jedynie do wody mineralnej. Wybór stuprocentowych soków pozwoli nie tylko na ukojenie pragnienia, ale także na uzupełnienie jednej z 5 codziennych porcji owoców lub warzyw, rekomendowanych przez diabetyków. Dla tych, którzy z kolei preferują gęstszą konsystencję napoju, idealnie sprawdzą się koktajle. Te z dodatkami kawałków owoców czy zbóż są na tyle sycące, że mogą z powodzeniem posłużyć jako pyszna, zdrowa przekąska. Ciekawym urozmaiceniem będą także napoje owocowe – szczególnie z dodatkiem mięty, która posiada chłodzące właściwości.

Wakacyjny lunch

Dobranie dania odpowiedniego na letni obiad nie jest łatwe – wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na obfite, ciężkie, gorące posiłki. Jednocześnie powinniśmy dostarczyć organizmowi taką samą ilość kalorii, co zazwyczaj. W uzyskaniu lekkich kompozycji kulinarnych i zachowaniu prawidłowego bilansu wartości energetycznych pomocne będą produkty zbożowe, takie jak makarony, czy kasze. Stanowią one świetną bazę do dań na zimno (np.  w formie sałatki), które zaspokoją głód, a także będą lekką, smaczną propozycją na posiłek w upalne popołudnie. Aby nadać im orzeźwiającego smaku, warto, dobierając dodatki, sięgnąć po miętę, limonkę czy awokado.

 

 Pomysł na lato: krewetki z kolorowym makaronem, limonką i kolendrą

 

Kolorowy powiew świeżości

Piotr Ceranowicz, uczestnik 3. edycji programu Top Chef i ekspert kulinarny marki Lubella, przygotował przepis na lekki i pożywny posiłek na letnie popołudnie. Makaron skomponował z najpopularniejszym skorupiakiem z bogactwa frutti di mare, czyli krewetkami. Ich delikatne mięso połączył ze świeżym sokiem z limonki oraz imbirem, który nadaje całemu daniu charakterystycznego, wyrazistego smaku. Ale to jeszcze nie wszystko… Apetyt podczas upalnych dni jest niewielki, dlatego warto podkręcić go nie tylko smakiem, ale także samą barwą używanych składników. Ciekawym sposobem na ich wprowadzenie do letniego menu będzie użycie kolorowego makaronu – np. Lubella Tricolore. Dzięki temu można uzyskać zdrowe, odżywcze i barwne dania, które będą atrakcyjną propozycją w wakacyjnym menu. Poniżej pomysł na jedno z nich.

Kolorowe świderki z krewetkami, limonką i kolendrą

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: dla 4 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

400 g makaronu

200 g obranych surowych krewetek

3 ząbki czosnku

2 limonki

50 g masła

Mały kawałek imbiru

Olej

Sól, pieprz

Natka kolendry

Przygotowanie:

Makaron należy gotować według zaleceń producenta twardość al dente 8 minut, normale 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego krewetki, dodajemy posiekany imbir, czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyciskamy na krewetki sok z 1 limonki i masło – sos do dania jest już gotowy. Obtaczamy w nim przygotowany wcześniej makaron i przekładamy na talerze. Potrawę posypujemy kolendrą i dodajemy ćwiartki limonki. 

 

 

 

Komentarze

Napisz komentarz
No photo
No photo~abcdUżytkownik anonimowy
~abcd :
No photo~abcdUżytkownik anonimowy
"rekomendowanych przez diabetyków"/
26 lip 16 09:34
Liczba głosów:0
0%
0%
Link do tego komentarza: