Antystresowe jedzenie

zobacz zdjęcia » jogging
 źródło: Thinkstock
07-11-2017 | 13:02

Autor: Natalia Pacholczyk

Jesteś tym, co jesz, a nawyki żywieniowe wiele mówią nie tylko o naszym stylu życia, ale też oddziałują na nasze samopoczucie.

Jedzenie, które warto mieć pod ręką w stresie, powinno być bogate w substancje odżywcze, które tracimy w wyniku działania kortyzolu – a braki te najlepiej szybko uzupełnić. Stres – najlepiej, jakby go nie było, ale prawda jest taka, że rzadko da się go uniknąć. Niestety nerwowe sytuacje niekorzystnie odbijają się na funkcjonowaniu naszego organizmu. Odpowiada za to głównie hormon – kortyzol, którego działanie możemy naturalnie minimalizować przez substancje dostarczane w diecie.

 

 Żyjąc w stresie, przy silnym oddziaływaniu kortyzolu, tracimy wiele cennych składników odżywczych, które warto szybko uzupełnić

 

Każdy ze stresem radzi sobie inaczej – niektórzy zajadają nerwy, inni nie mogą patrzeć na jedzenie. Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak sięgnięcie po to, co zdrowe i dobre dla naszego organizmu. Wybierając antystresowe produkty, warto skupić się na minerałach i pierwiastkach, które są nam w takich sytuacjach najbardziej potrzebne. Na nasz układ nerwowy najlepiej wpływają magnez oraz witaminy z grupy B. Ten pierwszy pierwiastek pomaga zwalczyć zmęczenie oraz uspakaja, a jego niedobory powodują migreny i rozdrażnienie. Witaminy z grupy B natomiast łagodzą lęk, dodają energii i zapobiegają depresji. Warto też sięgnąć po produkty bogate w cynk, który odpowiada za produkcję hormonów kontrolujących pracę układu nerwowego. Jedzeniem możemy też podnieść poziom tzw. hormonów szczęścia – dopaminy i serotoniny. Najlepiej w tym aspekcie działa kwas foliowy. Aż o 20 procent zredukować stres można dzięki tłuszczowi – ale tylko temu z rodziny omega–3, którego najwięcej znajduje się w tłustych rybach (łosoś, makrela).

Magnez znajdziemy w awokado, migdałach, nasionach (dyni, słonecznika), orzechach, szpinaku, soi, ostrygach, łososiu, halibucie, czarnej fasoli oraz w owsie.
Witaminy B najwięcej jest w orzechach, otrębach, kaszach, roślinach strączkowych oraz produktach pełnoziarnistych.
Cynk z kolei znajduje się w sezamie, kiełkach pszenicy, pestkach dyni, arbuzie, wątróbce, gorzkiej czekoladzie i w owocach morza.
Kwas foliowy występuje w szczawiu, szpinaku, sałacie, kapuście, brokułach, kalafiorze i jarmużu.