Antystresowe jedzenie

W kapuście, brokułach i kalafiorze znajduje się kwas foliowy
 źródło: Thinkstock
18-07-2017 | 20:05

Autor: Natalia Pacholczyk

Jesteś tym, co jesz, a nawyki żywieniowe wiele mówią nie tylko o naszym stylu życia, ale też oddziałują na nasze samopoczucie.

Jedzenie, które warto mieć pod ręką w stresie powinno być bogate w substancje odżywcze, które tracimy w wyniku działania kortyzolu – a braki te trzeba szybko uzupełnić. Stres – najlepiej, jakby go nie było, ale prawda jest taka, że rzadko da się go uniknąć. Niestety nerwowe sytuacje niekorzystnie odbijają się na funkcjonowaniu naszego organizmu. Odpowiada za to głównie hormon – kortyzol, którego działanie możemy naturalnie minimalizować przez substancje dostarczane w diecie. Każdy ze stresem radzi sobie inaczej – niektórzy zajadają nerwy, inni nie mogą patrzeć na jedzenie. Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak sięgnięcie po to, co zdrowe i dobre dla naszego organizmu.
Wybierając anty-stresowe produkty warto skupić się na minerałach i pierwiastkach, które są nam w takich sytuacjach najbardziej potrzebne. Na nasz układ nerwowy najlepiej wpływa magnez oraz witaminy z grupy B. Ten pierwszy pierwiastek pomaga zwalczyć zmęczenie oraz uspakaja, a jego niedobory powodują migreny i rozdrażnienie. Witaminy z grupy B natomiast łagodzą lęk, dodają energii i zapobiegają depresji. Warto też sięgnąć po produkty bogate w cynk, który odpowiada za produkcję hormonów kontrolujących pracę układu nerwowego. Jedzeniem możemy też podnieść poziom tzw. hormonów szczęścia – dopaminy i serotoniny. Najlepiej w tym aspekcie działa kwas foliowy. Aż o 20 procent zredukować stres można dzięki tłuszczowi – ale tylko temu z rodziny omega–3, którego najwięcej znajduje się w tłustych rybach (łosoś, makrela).
Magnez znajdziemy w awokado, migdałach, nasionach (dyni, słonecznika), orzechach, szpinaku, soi, ostrygach, łososiu, halibucie, czarnej fasoli oraz w owsie.
Witaminy B najwięcej jest w orzechach, otrębach, kaszach, roślinach strączkowych oraz produktach pełnoziarnistych.
Cynk z kolei znajduje się w sezamie, kiełkach pszenicy, pestkach dyni, arbuzie, wątróbce, gorzkiej czekoladzie i w owocach morza.
Kwas foliowy występuje w szczawiu, szpinaku, sałacie, kapuście, brokułach, kalafiorze i jarmużu.

 

 

 

Komentarze

Napisz komentarz
No photo
No photo~karhokUżytkownik anonimowy
~karhok :
No photo~karhokUżytkownik anonimowy
CHLEB NA STRES/DEPRESJĘ-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥

13.TEMAT.
CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA NA STRES/DEPRESJĘ-IRL (MINI CHLEBKI). *****

SKŁADNIKI:
Kasza jęczmienna (tzw. średnia lub drobna) __250g, Ryż biały __200g, Kasza gryczana __200g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.

PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANE OBYDWIE KASZE I RYŻ (MASA RAZEM 650 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY:
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (dwie kasze i ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).

DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. KASZE Z RYŻEM WRAZ Z OTRĘBAMI:
Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.

ISTOTNE:
Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.
7 gru 15 13:55 | ocena:100%
Liczba głosów:1
100%
0%
Link do tego komentarza: